ZIŅAS

Aicina pieteikties dalībai starptautiskā starpdisciplinārā konferencē FRANCIJAS GARŠA: GASTRONOMIJA UN KULTŪRA

09.12.2016

Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar Ruānas Universitātes Pētniecības centru aicina pieteikties dalībai konferencē FRANCIJAS GARŠA: GASTRONOMIJA UN KULTŪRA / GOÛT DE FRANCE: GASTRONOMIE ET CULTURE, kas norisināsies 2017. gada 24. un 25. martā Rīgā, Eiropas Savienības mājā, Aspazijas bulvārī 28. Darba valodas: latviešu un franču (sinhronais tulkojums).

Gastronomija kā nacionālās kultūras identitātes sastāvdaļa sniedz nozīmju tīklojumu, kas vienlaikus atklāj gan baudītmākslu, gan dzīvesmākslu. Starptautiski izslavētā izsmalcinātu garšu zeme Francija sniedz lielisku iespēju refleksijai par kultūras ceļiem un transfēriem viņpus tās robežām. Garšas fenomens iekļauj divus raksturojumus: pirmkārt, garšu-spēju, vienu no piecām maņām, jeb individuālu spēju sajust un atšķirt piedāvātās vielas, produktus un aromātus; otrkārt, sajūtu orgāniem pieejamo noteikta produkta specifisko īpašību garšu-vērtējumu, kas galvenokārt tiek balstīta uz kultūras iekšienē pastāvošo vienošanos un izpaužas kā gastronomiskas tradīcijas. Runa ir par konkrēta produkta izraisītu patiku, nepatiku, vai niansētāku vērtējumu, kam nepieciešama garša-spēja, kas sniedz iespēju vērtējumu veidot, izkopt, izsmalcināt. Garšas-spējas zudums sakrīt ar izšķirtspējas zaudējumu un nespēju salīdzināt, izvērtēt, veidot vērtēšanas kritēriju sistēmu. Abas savstarpēji saistītās “garšas” šķautnes, kā pētniecības metafora, sniedz iespēju ne tikai konstatēt kultūras migrācijas faktu, bet arī pētīt uzņemošās kultūras atvērtību citādībai.

Gaume un garša ir tā, kas nereti liek doties ārpus savas kultūrtelpas uz sajūtas, emocijas un garu uzrunājošu citu kultūrtelpu. Vilinošais citādais latenti mājo indivīdā vai sabiedrībā un nosaka to citkultūras vektoru, kas reizumis izpaužas kā subjektīva tiecība, reizumis kā modes kaprīze, vai pastāvīga kultūras reference.

Baudas gūšana atkarīga ne vien no fizioloģiskā vai estētiskās apmierinājuma, bet arī no garšas un gaumes sociālās kodifikācijas, no produkta un rituāla simboliskās vērtības, ko augsti novērtējis franču filozofs Brijā-Savarēns. Garšas bauda, izraisot individuālas asociācijas, iztēlē aizved baudītāju uz citu ģeogrāfisku, kultūras, sociālu, pilsētas vai provinces telpu, to pārveidojot pēc recipienta pieredzes un uztveres īpatnībām, bet literatūras, teātra, mākslu “degustācija” ļauj indivīdam sevi projicēt dažādās dimensijās, potenciālās telpās, ko konstruē receptīvā transformācija.

Konferences organizētāji jūs aicina pievērsties garšai un gaumei kā gastronomiskas un kultūras citādības recepcijai un novērtējumam, pētīt gastronomiju kā nacionālās kultūras identitātes sastāvdaļu un analizēt tās vietu un nozīmi literatūrā, teātrī un mākslās.

Piedāvājam dažas rosinošas, taču ne ierobežojošas, vadlīnijas:

  • Gastronomija un kultūras identitāte;
  • Gastronomija literatūrā un gastronomiskā literatūra;
  • Teātris, kino un gastronomija;
  • Aizskatuves augstā virtuve;
  • Garšas un gaumes telpa un rīki: gatavošana un pieskaņošana;
  • Garšas stereotipi un to pārvarēšana;
  • Garšas citādība un citādības garša;
  • Garšas bauda un riebums;
  • Garšas kaprīzes: modes kari;
  • Baudīšana, bauda un izsmalcināta garša;
  • Baudīt un aprīt: patērēšanas veidi;
  • Mēles galā: garša un valoda;
  • Garšas tulkošana.

Sūtiet pieteikumus konferencei līdz 2017. gada 20. janvārim uz e-pasta adresi simonasofijavalke@inbox.lv. Referentu uzstāšanās ilgs 20 minūtes, paredzēta bilingvāla zinātnisku rakstu krājuma publicēšana.

Sludinājums franču valodā pieejams http://www.fabula.org/actualites/gout-de-france-gastronomie-et-culture-francijas-garza-gastronomija-un-kultura_76688.php

Konferences organizatoriskā komiteja:

Simona Sofija Valke, Latvijas Kultūras akadēmija,

Nadēža Langbūra (Nadège Langbour), Ruānas (Francijā) Universitātes Pētniecības centrs.


PIETEIKUMA ANKETA


 

Attēls: Jāzepa Grosvalda zīmējums "Parīzes kafejnīcā", Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Jāzepa Grosvalda memoriālā kolekcija, JGM-553