Ceturtdiena, 21. aprīlis, 2016
Informācija par pasākumu
2016. gada 21. aprīlī plkst. 14:00 Eduarda Smiļģa Teātra muzejā (Eduarda Smiļģa ielā 37/39) Latvijas Kultūras akadēmija ar Francijas Institūta Latvijā atbalstu organizē apaļā galda diskusiju "Francijas garša: gastronomija un kultūra". Pasākums ir iecerēts kā pētnieciskā projekta pirmais posms, otrais posms – starptautiska zinātniska bilingvāla konference "Francijas garša: gastronomija un kultūra / Goût de France: gastronomie et culture" notiks 2017. gada 24. un 25. martā.
Apaļā galda diskusijas mērķis ir raisīt domu apmaiņu par pētāmo tēmu hronoloģisko ietilpību, par kultūras fenomenu migrācijas ceļiem, migrācijas aģentiem, starpniekkultūrām un starpniekvalodām. Diskutēt par kultūras parādību mainību, nonākot no vienas kultūras otrā, par pielāgošanos recipientam un ietekmi uz recipientu.
Diskusijā piedalīsies filozofs Andrejs Balodis, literatūras vēsturnieks Raimonds Briedis, mākslas zinātniece Ginta Gerharde-Upeniece, filozofe Skaidrīte Lasmane, endokrinologs Valdis Pīrāgs, teātra vēsturnieks Jānis Siliņš, valodniece Astra Skrābane, ēdienu pētniece Astra Spalvēna, vēsturnieks Gvido Straube, filozofe Daina Teters, teātra zinātniece Līga Ulberte. Diskusiju vadīs literatūrzinātniece Simona Sofija Valke un filozofs Igors Gubenko.
Diskusijā tiks pētīti garšas un gaumes fenomeni, to mehānismi un darbības principi, izmantojot "garšu" un šī vārda semantiskajā laukā ietvertās nozīmes, ar to saistītās tradīcijas, inovācijas un institūcijas, kā pētnieciskā rakursa metaforu. Garšas fenomens iekļauj divas jomas: 1) garšu-spēju, t.i., individuālu spēju izjust un novērtēt piedāvātās vielas, produktus un aromātus, 2) garšu-vērtējumu, vielai, produktam un aromātam piemītošo specifisko īpašību kopumu, kurš pieejams cilvēka garšas jutekļiem, tā galvenokārt balstīta uz kultūras ietvaros esošo vienošanos. Abas savstarpēji saistītās "garšas" šķautnes, kā pētniecības metafora, sniedz iespēju ne tikai konstatēt kultūras migrācijas faktu, bet arī pētīt uzņemošās kultūras atvērtību citādībai. Gaume un garša ir tā, kas nereti liek doties ārpus savas kultūrtelpas uz sajūtas, emocijas un garu uzrunājošu citu kultūrtelpu.
Dalībnieki tiks aicināti izteikties par iespējamiem pētījumu virzieniem savās zinātnes jomās, lai kopīgi diskutētās idejas veicinātu pilnveidot konferences konceptu, kurš būtu saistošs arī citiem jomas pārstāvjiem un aicinātu uz dalību starptautiskā zinātniskā bilingvālā konferencē "Francijas garša: gastronomija un kultūra / Goût de France: gastronomie et culture" 2017. gadā.
Aicināti visi interesenti. Ieeja bez maksas.
PROGRAMMA
Diskusiju vada literatūrzinātniece Simona Sofija VALKE un filozofs Igors GUBENKO
14.00 – 14.15 / Uzrunas
Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzeja direktora prof. Jāņa SILIŅA uzruna un Francijas Institūta Latvijā direktora Žila BONEVIĀLA (Gilles Bonnevialle) uzruna
14.15 – 15.30 / Pirmā diskusijas daļa
Citkultūras garša? Kā to definēt? Kādas ir tās izpausmes un izpausmes jomas? Kā laika gaitā mainījies un mainās Francijas tēls Latvijas kultūrtelpā? Vai Francijas garšai un franču gaumei Latvijā ir īpašas izpausmes jomas? Kāda loma gastronomijai ir nacionālās identitātes reprezentācijā citā kultūrvidē?
Piedalās:
filozofs Andrejs BALODIS, mākslas zinātniece Ginta GERHARDE-UPENIECE, filozofe Skaidrīte LASMANE, endokrinologs Valdis PĪRĀGS, filozofe Daina TETERS,
15.30 – 15.45 / Kafijas pauze
15.45 – 17.10 / Otrā diskusijas daļa
Kādas ir ar franču kultūru un gastronomiju saistītās asociācijas? Kā gastronomiskie rituāli tiek prezentēti literatūrā, teātrī un mākslās? Kādu lomu tie spēlē mākslas darba vēstījumā? Kādi Francijas kultūras laika posmi tiek saistīti ar Francijas tēlu? Kādas personības? Literāras, mākslinieciskas apvienības, skolas, virzieni?
Piedalās:
literatūras vēsturnieks Raimonds BRIEDIS, teātra vēsturnieks Jānis SILIŅŠ, valodniece Astra SKRĀBANE, ēdienu pētniece Astra SPALVĒNA, vēsturnieks Gvido STRAUBE teātra zinātniece Līga ULBERTE
no 17.10 / Vīns un sarunas